Отслужиха молебени за българското образование
Отслужиха молебени за българското образование / netinfo

Молебени за спасението на българското образование организираха в 18 града на страната трите синдиката в просветата. В столицата молебенът беше в църквата „Свети Седмочисленици”.

Близо 150 учители от различни софийски училища се включиха в молебена, отслужен от отец Иван Найденов. Той се обърна към учителите с думите: „Нека вашата вяра в промисъла Божи ви ръководи в делата. Тогава бъдете сигурни, че Бог ще разсее всички тревоги и съмнения колко високо е учителското призвание, на което вие служите”.

Председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Крум Крумов обясни, че за молебена е избран големият църковен празник заради вярата, че ще се случи нещо добро с българското училище. На въпрос колко от учителите биха се включили в готвената за 24 септември стачка, Крумов отговори, че процентът е около 80-95%.

Синдикатите в образованието настояват за 100-процентно увеличение на учителските заплати. Във вторник протестът им продължава с мълчаливо бдение пред Министерския съвет.

Същевременно премиерът Сергей Станишев коментира исканията на учителите за по-високи заплати и заплахите им за ефективна стачка с думите, че социалните баланси на страната могат да бъдат взривени от неотстъпчивостта и самоцелното поставяне на ултиматуми на което и да е съсловие.

Станишев обясни, че прави разлика между исканията на синдикатите и вярва в разума на българските учители. Образованието ще е приоритет и през следващите две години, посочи премиерът. Правителството предлага цялостен пакет от действия за реформи в сектора и разчита на отговорното отношение на социалните партньори, каза още Сергей Станишев.