пожар Кресненско
пожар Кресненско / БГНЕС, архив
Четвърти ден продължава борбата с огъня в Кресненското дефиле. Огънят засегна около 16 000 дка площи, като е унищожена гора на повече от 50 години. По предварителни данни, ако територията трябва да се залеси, щетите възлизат на близо 15 млн. лв. Според експерти да се обработи за 4 дни такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство.
 
В късния следобед в неделя министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, а екипите на място продължават гасителните работи.
 
Усилията за окончателно потушаване на пожара край Кресненското дефиле продължават

Възстановено бе електричеството на цялата територия на община Кресна, включително и във всички тунели по главен път Е-79 в Кресненското дефиле.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов уточни, че периметърът на пожара е 20–килиметров, но контролът на стихията край Кресна е почти 100%. Остава все още един проблемен участък - тъй нареченият Крив тунел и местността Скалата. Участъкът е вертикален и скалист, поради което на практика и е невъзможно човешка сила да гаси огъня. Именно затова гасенето се подпомага с хеликоптер, а специална група алпинисти ще решат как и от къде би могла да се атакува скалата.
 
Пожарът над Кресненското дефле се разпростря на 16 000 дка площ

Около 20.00 часа обаче стана ясно, че гори склонът срещу село Стара Кресна в посока село Влахи. Директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи, че на място вече има екипи на пожарната и техника. По думите му огънят е далече от с. Влахи, както и от други населени места и за момента не представлява опасност за населението. „Това, което гасим, е извън площта на стария пожар", каза инж. Дамянов и добави, че гори основно иглолистна гора.
 
50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле

Министърът на вътрешните работи призова за внимание с боравенето с огън през идните дни, тъй като опасността от пожари в страната остава изключително висока. Само в неделя пожарникарите в страната са се отзовали на 202 пожара, три от които са горски.
Фокус