Отношенията между етносите у нас се влошават, сочи проучване
Отношенията между етносите у нас се влошават, сочи проучване / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Отношенията между етносите у нас се влошават, сочи проучване
48271
Отношенията между етносите у нас се влошават, сочи проучване
  • Отношенията между етносите у нас се влошават, сочи проучване

Повече от половината представители на етническите малцинства смятат, че политическите борби усложняват междуетническите отношения. Това сочи проучване, наречено "Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи". То е направено по инициатива на евродепутата Кристиан Вигенин и Метин Казак.

Проучването е на агенция AFIS за периода ноември-декември и в него са участвали 1300 души от различни етноси. Според резултатите от 50 до 64 на сто от анкетираните от българско, българомохамеданско, турското и ромското население са на мнение, че политическите борби усложняват междуетническите отношения. Близо половината в анкетата смятат, че отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши. Почти всеки трети общува с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.

Според 34 на сто от анкетираните през последните години отношенията между етносите се влошават. Нетолерантни към другия етнос са 40% от възрастните, участвали в анкетата. Всеки трети смята, че интеграцията на малцинствата в българското общество не е добра.

Семейството и децата са основен приоритет. На второ място са приятелството и любовта, а Родината е след тях, посочват почти всички участници в проучването.