Отложиха делото срещу Ставийски за 30 януари
Отложиха делото срещу Ставийски за 30 януари / снимка: Sofia Photo Agency
Бургаският окръжен съд отложи за 30 януари делото срещу Максим Ставийски. На 5 август миналата година той предизвика тежка верижна катастрофа на пътя Приморско - Бургас край река Ропотомо. При нея загина 24-годишният Петър Петров, 19-годишната Мануела Горсова пострада тежко и беше в кома.

Обвинението срещу фигуриста е за шофиране след употреба на алкохол с 1,29 промила, причиняване на катастрофа, смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.

Съдът не уважи молбата на брата на загиналото момче Валентин Петров да бъде признат за частен обвинител и да получи 5000 лева обезщетение, тъй като беше преценено, че нараняванията му са леки и не са предмет на делото.

Съдията не прие и искането на бащата на тежко пострадалата Мануела Горсова да й бъде назначен особен представител поради лошото й физическо състояние. Съдът се произнесе, че тя е във физическа недееспособност, но и в юридическа. Пострадалото няма разногласия с родителите си, в този случай трябва да се вземе предварително документ, който да прецени, че тя не е способна да се яви в съда или семейството й да наема адвокат по нормалния ред.

Прокурорът по делото Светлозар Костов заяви, че хипотезата е доста странна и че Мануела има законни права и трябва да се намери законен начин да ги упражни.

Момичето все още е в кома според представеното удостоверение от Военномедицинска академия в София. Искът за 2 милиона лева обезщетение, направен от бащата на Мануела Красимир Горсов, беше отхвърлен. Съдията прие родителите на загиналия в катастрофата Петър Петров от Сливен за граждански ищци и частни обвинители и уважи техния граждански иск за общо 500 хиляди лева кръвнина.

Адвокатите на Максим Явор Нотев и Росен Кожухаров коментираха, че такава сума от 2 милиона лева е непозната за съдебната практика у нас и искът е прекомерен.

В Бургас заедно с Максим Ставийски беше и неговата партньорка Албена Денкова. След края на заседанието стана ясно, че Мануела може да бъде върната към живота, единствено ако бъде лекувана в Израел. Не съм спирал да вярвам, че детето ми ще се оправи, каза Красимир Горсов.

Други новини от Бургас