Дни преди майските празници хотелиери по Черноморието сигнализират за отлив на желаещи да почиват в България. Една от причините е липса на яснота дали при ранното начало на летния сезон - 1-ви май, ще има облекчение за влизането на чужди туристи у нас.

Дни преди Великден в Слънчев бряг оферти има - за 3, 4 или 5 нощувки. Към момента записванията са основно от Румъния и България.

„За съжаление, държавата не е определила някакъв конкретен алгоритъм, по който гражданите на чужди държави и на трети страни ще влизат в България”, коментира пред NOVA управителят на хотел в „Слънчев бряг” Александър Александров.

В един от хотелите сезона традиционно откриват румънските туристи. Резервации за Великден има, но само записани в компютъра.

„Повечето са ми приятели и всички казват: „Добре, добре ще дойдем, но е по-скъпо да платим PCR тестовете, отколкото да стоим при вас”. Постоянно се отменят резервации”, обясни собственикът на хотел Румен Мончев.

Хотелиерите по южното Черноморие смятат, че до седмица трябва да има ясно разписани правила как и при какви условия ще влизат у нас чуждите туристи.

„Крайно време е и наистина много изоставаме от нашите преки конкуренти, съседните държави - Гърция и Турция, които от доста време отправят много ясни сигнали към външните партньори”, посочи Теодор Пастърмаджиев - член на УС на „Съюза на собствениците” - Слънчев бряг.

От Министерството на туризма отговориха за NOVA, че се очаква решението на Европейския съюз за въвеждането на зелен сертификат, за да може да се осигурят коридори за туристите.

Ако развитието на пандемията у нас бъде ограничено, ще е възможно и чужденци да влизат в страната само с бърз антигенен тест.

„Към момента румънските туристи имат интерес към България, но няма никаква яснота какво ще се случи. Ако те имат обратна карантина, предполагам, че Великден няма да се осъществи с румънски туристи”, каза председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

По време на Великденските празници много от хотелите няма да отворят заради наложените противоепидемични мерки. Според бранша така България няма да успее да привлече традиционно пристигащите по това време румънски туристи.
NOVA