/ iStock/Getty Images
Системата ще бъде отворена от 13 до 15 май за преглед на вписаните данни от родителите
От 13 май до 18 ч. на 15 май (събота) системата за кандидатстване за прием в общинските детски ясли, детски градини и подготвителни групи в училищата ще бъде отворена за преглед на заявените данни за всички родители, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Причината - в заявените от родителите критерии за класиране в детска ясла, детска градина и подготвителни групи в училищата в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес, който да се ползва за класирането. Това е установила проверка на експерти от дирекции "Информационни технологии" и "Образование".

Критерият "уседналост" беше въведен за пръв път с решение на Столичен общински съвет през тази година и всеки родител има право да заяви както своите настоящ и постоянен адрес, така и този на детето, припомонят от СО.

МОН пусна заповед за задължителното предучилищно образование в София

След това той има възможност да избере този адрес, който носи най-голям брой точки за конкретната детска градина или ясла, за която кандидатства. Липсата на този критерий при част от децата би довел до непълен общ брой точки за класиране. С цел всяко дете да получи коректния брой точки по всички общи критерии, родителите имат възможност да прегледат профила и при нужда да допълнят липсващото заявяване на адрес.

В помощ на родителите е разработен маркер в профила на детето, описващ липсващите критерии за повече яснота. Той ще се появява под името на детето само в случаи на липсващ общ критерий.

Засаждат 500 дръвчета в училищни дворове и детски градини

От Столична община се обръщат с молба към всички родители, които са подали кандидатури за прием в детска градина, ясла или подготвителна група в училище, да направят преглед на профила до 18 ч. на 15 май. В случай, че детето посещава детска градина или ясла, този преглед на профила не е необходим.

При въпроси всеки родител може да се свърже с експерти от дирекция "Образование" на телефони 02 9433183, 02 8468458, 02 9810744, които ще бъдат на разположение от 9 до 17.30 ч. всеки ден, включително и в събота, 15 май.

Класирането ще се проведе на 17 май от 17 ч. под граждански контрол.