Екип от международни учени установи, че са открили генетична предразположеност към по-тежкото протичане на COVID-19 и последствията, които вирусът нанася на белия дроб.

Тревожността заради COVID може да попречи на хората да се реинтегрират и след края на пандемията

„Открихме начин, по който да разбираме кои човешки гени могат да бъдат активирани в момента, в който вирусът инфектира клетката”, обясни Маджид Каземиян, преподавател във факултетите по компютърни науки и биохимия в университета Пардю в американския щат Индиана.

Той заедно с екипа си, успява да открие неочаквана клетъчна реакция, породена от COVID-19. „Това, на което станахме свидетели, беше наличието на стотици човешки гени, които се активираха веднага след контакт с вируса.

Кой е вариантът на новия коронавирус с най-много мутации

Повечето такива клетки са отговорни за имунния отговор на организма към заболяването. Вниманието ни беше привлечено от една специална група гени, които могат да бъдат определени като имунно-комплементна система”, обясни Маджид Каземиян.

„До този момент никой не подозираше, че тази система се активира в белите дробове. Хората мислеха, че тя се намира в чернодробните клетки. Именно поради тази причина смятам, че реакцията, за която говорим е неочаквана”, обясни още той.  

Молекула, използвана за лечение на астма, би могла да лекува COVID-19

Според него, въпросната система по презумпция се свързва със защитния имунен отговор на организма. „Това, което е наистина интересно е фактът, че основни компоненти от тази система всъщност са пряко свързани с количеството вирус, което се намира в белите дробове.

Колкото по-бързо се активира системата, толкова по-голямо е съдържанието на вируса. А от това зависи и колко сериозно ще протече заболяването за пациента”, обясни Каземиян.

Изследване ще покаже дали хората могат отново да се заразят с коронавирус

Екипът му изследва над 1600 познати и одобрени лекарства срещу инфекциозни заболявания на територията на САЩ. Все още обаче учените нямат категоричен отговор на въпроса защо COVID-19 е толкова неподатлив на медикаментозно лечение.

„По мое мнение това, което причинява тежката форма на COVID-19, която е най-трудна за лечение, е фактът, че системата, която уж трябва да ни пази, може лесно да бъде хиперактивирана и да започне да ни вреди. Ако намерим начин, по който да спрем тази хиперактивация, тогава ще се справим с най-голямото предизвикателство”, смята Каземиян.
nova.bg