/ iStock/Getty Images
Камбани от мемориалния паметник на адмирал Ушаков на нос „Калиакра“ са откраднати от неизвестни лица, става известно от информация в бюлетина на Областната дирекция на МВР в Добрич.

С техническо средство са свалени и отнесени 13 от общо осемнайсетте камбани на мемориала. Сигнал за липсващите елементи е подаден в четвъртък в Районно управление - Каварна от служители на Историческия музей, които установили липсата. 

Директорът на музея Пенчо Георгиев коментира, че камбаните най-вероятно са открадната с цел продажба, тъй като са бронзови. Служители на Исторически музей - Каварна, както и директорът, търсят съдействие и от пунктовете за изкупуване на цветни метали, ако случайно стигне до тях някоя от камбаните.

„Молим всички, които по един или друг начин имат информация, да ни я предоставят. Ние винаги сме намирали начин да овъзмездяваме хората и да осигурим тяхната анонимност“, апелира Георгиев. 

Той разказа още, че монтират камбаните в началото на сезона, когато започнат да идват туристи на нос „Калиакра“ и ги демонтират през есента. Хората, които са ги задигнали, са били подготвени, освен с технически средства за свалянето, и с транспортно средство за бързо оттегляне, коментира още директорът.
Павлина Живкова/БТА