Отключва ли алергии и аутизъм ваксината срещу папиломен вирус?
Отключва ли алергии и аутизъм ваксината срещу папиломен вирус? / ThinkStock/Getty Images

Въпреки че периодично излизат информации за вреди, причинени от ваксините срещу човешки папиломен вирус, родни специалисти обясниха, че засега няма доказателства за такива.

„Категорично няма доказателства, че ваксината срещу човешки папиломен вирус причинява алергии, аутизъм, автоимунни заболявания", каза пред журналисти вирусологът проф. Златко Кълвачев.

Проф. Кълвачев цитира данни от доклад за мониторинг за безопасността на ваксината, обхващащ периода 2006-2014 год. В подобен доклад от миналата година вече се отчитат ранните ефекти от ваксинацията срещу човешки папиломен вирус - довела е до намаляване на проявата на генитални брадавици, на цервикални дисплазии.

„В България през 2015 г. са били ваксинирани само 6 на сто от момичетата на 12-годишна възраст", каза доц. Атанас Мангъров, завеждащ детско отделение в Инфекциозна болница. Той посочи, че всяка година близо 400 българки умират от рак на маточната шийка, а 1400 се разболяват. В ЕС всяка година умират 30 хиляди жени.

„За" и „против" ваксината срещу рака на маточната шийка

„За да има по-голям ефект в борбата срещу човешкия папиломен вирус, би трябвало да се имунизират и момчетата", каза още проф. Кървачев. По думите му в 80 на сто от случаите при мъжете инфекцията с човешки папиломен вирус протича без симптоми и те не знаят, че са носители. Има още поне 10 вида карцином, които се свързват с човешки папиломен вирус - на уста, ларинкс, фаринкс, шия, бял дроб, простата, допълни вирусологът.

„Вероятно през 2020 год. случаите на рак на глава и шия ще надхвърлят тези на маточната шийка. Една сериозна част от случаите на рак на белия дроб е в резултат на човешки папиломен вирус", добави проф. Кълвачев. Той изрази мнение, че имунизирането срещу човешки папиломен вирус би било превенция и за други онкологични локализации. Според проф. Кълвачев наличието на вируса в организма води и до безплодие.

Източник: БТА