Отчет за религиозната картина в Родопите искат в НС
Отчет за религиозната картина в Родопите искат в НС / netinfo

Вероятно парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията ще поиска от Дирекцията по вероизповеданията пълен отчет на религиозната картина в Родопите. Това заяви в предаването "Денят" на Дарик радио зам.-председателят на комисията Ахмед Юсеин от ДПС.

Той коментира ситуацията в страната след вчерашния арест на престъпна група, призоваваща за Джихад и промяна на държавното устройство на България чрез ислямистки сайтове.

По повод ареста на бившия мюфтия на София Али Хайрадин Ахмед Юсеин каза: „Знам от преди, че той е привърженик на радикалния ислям, но чак до там да бъде лидер на „Ал Кайда” не ми се вярва и малко съм притеснен от тези разкрития."

Депутатът обясни, че районните мюфтии и имамите в България много внимателно следят да не се допуснат в страната представители на организации, които проповядват радикален ислям, но имало информация, че в Смолянския и Пазарджишкия регион, както и в част от Благоевградско, се предлага на момчета да учат в арабски страни в частни религиозни училища. В тези региони хората са много бедни и се подлъгват момчета да учат в арабски държави в частни училища, които не са контролирани от държавата, каза Ахмед Юсеин.

Той е категоричен, че на завършилите частни училища не трябва да им се позволява да извършват религиозна дейност в страната ни. Стараем се те да не вършат религиозна дейност и затова на тази основа те тръгнаха да правят някакви сдружения, добави депутатът.

Според Ахмед Юсеин имало тенденция за противоборство между исляма, който идва от Турция, и исляма от арабските страни. Сега има и друга опасност – от навлизане на исляма от европейските страни, където има регистрирани такива организации – клонове на арабските организации, каза депутатът. Според него страните от Европейския съюз трябвало да работят съвместно по разрешителния режим на тези организации.

Никой няма нито законно, нито човешко право да нарушава етническия мир в страната ни, заключи Юсеин, но изрази притеснението си раздухването на последния случай да не изостри настроенията в обществото.