/ БГНЕС
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на църковната служба по случай 130-годишнината от полагането на основния камък на българската желязна църква "Свети Стефан” в Истанбул, съобщават от пресслужбата на президентсвото. 

На тържественото събитие, на 18 септември, неделя, ще присъства и министърът на културата проф. Велислав Минеков, както и представители на държавните институции и на генералното консулство на България в Истанбул.

Желязната църква Свети Стефан
БГНЕС

"В неделя, 18 септември, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Истанбул, където от 11.00 часа ще присъства на Божествената света литургия по повод 130-годишнината от полагането на основния камък на Българската желязна църква „Св. Стефан“. Йотова ще отправи приветствие към българската общност. В 14.00 часа вицепрезидентът ще открие новата учебна година в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Планирана е среща с българската общност", съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2. 

След 2-годишно прекъсване: Света литургия за Рождество Христово в Желязната църква в Истанбул
 
"Ден по-рано, на 17 септември, Илияна Йотова ще бъде в Одрин, където ще посети двете български църкви – „Св. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“. За понеделник, 19 септември, са планирани срещи на вицепрезидента с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК)", става още ясно от изпратеното прессъобщение. 

Българският храм в Истанбул, носещ името на архидякон и първомъченик Стефан, е посещаван не само от семействата от българската църковна община в Истанбул, но и от хиляди родолюбиви българи и поклонници, които идват с автобуси, за да запалят свещ в тази историческа светиня за българския народ, посочват от МК.

Желязната църква Свети Стефан
БГНЕС

Желязната църква се издига в квартал "Фенер", на самия бряг на Златния рог и привлича погледа на всички туристи от цял свят, запознаващи се със забележителностите на древния и вечен град. Интересна е и историята на този уникален храм. Къщата, дарена от княз Стефан Богориди, цариградските българи преустроили в дървена църква. Осветена е на 9 октомври 1849 година. Храмът и изграденият след две години метох стават люлка на българското духовно и национално възраждане.

Решение на турски съд може да превърне „Света София” в джамия

На 3 април 1860 г., по време на великденската служба, епископ Иларион Макариополски с думите “…и всякое епископство православних!” поема отговорността на български духовен глава. Пак там за първи път е прочетен и издаденият на 28 февруари 1870 г. ферман, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна църква под името Българска екзархия.

Желязната църква Свети Стефан
БГНЕС

През 1898 г., на мястото на изгорялата стара дървена църква, се издига нова - желязна. Проектът е на архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението е на австрийската фирма "Рудолф фон Вагнер". Храмът се състои от сглобяеми железни елементи с общо тегло 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 г.

Две са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската. Трикуполна и с кръстообразна форма, отвън тя привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Шестте камбани са излети в руския град Ярославл, като две от тях звучат и до днес. 
Президенство на РБ/БТА/Минестерство на културата