/ БГНЕС
Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Нощта на музеите е отворена за всички.

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В късните часове на деня посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната, да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати и да съхранят спомена от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в специално обособен за целта кът.

За всички гости, избрали да посетят НВИМ, Представителният оркестър на Националната гвардейска част ще изнесе концерт от 19.00 часа с популярни произведения от богатия си репертоар.

В традиционното ни предложение за лятно кино под звездите от 21.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Врагове“ (2017) на режисьора Светослав Овчаров с участието на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и др. Той разказва за събития от пролетта на 1913 г. по време на Балканската война, когато турски и български войници от врагове стават съюзници. При неблагоприятни метеорологични условия прожекцията ще се осъществи на закрито, в киносалона на Музея.

В Нощта на музеите участват с отворени врати и специални програми и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

Посетителите на Националния политехнически музей (НПТМ) ще имат възможността да разгледат две нови изложби - „310 години пишеща машина" (визуална история) и „Полифония и техника. Динамичен диалог“. Музеят ще е със свободен вход от 18:00 ч. до 22:30 ч., а приемът на зрители ще бъде преустановен в 22:00 ч.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС