Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София "СОФ Кънект", по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

БТА

След 13 години чакане: България и Румъния най-после влизат в Шенген по въздух и море

Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи, подчерта Денков.

Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро, каза още Денков. 

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, заяви Габриел.

Стоянов: България ще бъде в Шенген по суша до края на годината

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.

България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел.

БТА

Уверена съм, че съвсем скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола върху вътрешните сухопътни граници. Европейската комисия остава плътно до България в този процес. Това заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост, на усилия, които българската дипломация в положила в последните 13 години. Както президентът на Европейската комисия каза – исторически момент за Шенгенското пространство, най-голямото пространство за свободно движение в света. Заедно изграждаме обединена и силна Европа“, отбеляза Чобанова. 

България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори. Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстват присъединяването на България и Румъния в Шенген.

В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници,  се казва в съобщение за медиите на ЕК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Трифонов/БТА, БГНЕС