/ Главна прокуратура
14-годишният Алекс почина след операция в клиника на д-р Валентин Павлов
Софийски градски съд даде 3 години условна присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов за смъртта на дете в клиниката му „ЕО Дент”. Бившият народен представител от Реформаторския блок няма право и да упражнява професията си 5 години. Същата присъда получиха съпругата му Венета Павлова и д-р Йоанна Филипова.
 
Трагедията с 14-годишния Алекс се случи на 14 юни 2016 г. Той бил приет за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов. Състоянието на детето обаче рязко се влошило. Детето било преместено в „Пирогов”, но починало, припомня „Труд”.
 
Разследват кандидат-депутат за смъртта на дете

Според прокуратурата клиниката на Павлов не разполагала с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и д-р Павлов е знаел за това. Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка.
 
В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от донтролен натрий. Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получило този медикамент, който не бил наличен в клиниката, казаха още от държавното обвинение.

Д-р Павлов се отказа от имунитета си, починалото дете било с генетичнa болест
 
Според д-р Павлов причината за смъртта на Алекс е генетично заболяване, а не лекарски грешки.