Орязват драстично парите за клинични пътеки за уши, нос и гърло?
Орязват драстично парите за клинични пътеки за уши, нос и гърло? / БГНЕС, архив
Орязват драстично парите за клинични пътеки за "уши, нос и гърло"?
84360
Орязват драстично парите за клинични пътеки за "уши, нос и гърло"?
Орязват драстично парите за клинични пътеки за "уши, нос и гърло"?
  • Орязват драстично парите за клинични пътеки за "уши, нос и гърло"?
  • Орязват драстично парите за клинични пътеки за "уши, нос и гърло"?

Парите за клиничните пътеки за "уши, нос и гърло" се предвижда да се орежат със 70%. За такова намерение съобщиха родни оториноларинголози, както и ръководители на УНГ-болници и клиники в страната, в своя протестна декларация.

В нея те изразяват опасението си от опасността да се влоши достъпът до лечение на заболявания на ушите, носа и гърлото, и припомнят, че недостигът на лекари в тази специалност е повсеместен.

В коментар по темата от Лекарския съюз увериха, че цените за лечение на УНГ заболявания няма да бъдат намалявани, но признаха, че имало разминаване в обемите на дейностите, които ще се извършват тази година, спрямо миналата. От съсловната организация подчертаха, че няма да подпишат рамков договор за 2016 г., ако идеята за пръстовите отпечатъци, с които се предвижда да влизаме в болници и аптеки, бъде регламентирана в него.

Болници в София, Пловдив и Пазарджик може да бъдат закрити

В своя протестна декларация оториноларинголози от цялата страна изразиха притеснението си от предложение, което според тях ще намали средствата, които здравната каса плаща за лечение на УНГ заболявания, със 70%. Предложението идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор, а специалността е една от най-спешните и нужни за обществото, се подчертава в декларацията.

След среща с надзорния съвет на здравната каса обаче председателят на Лекарският съюз д-р Венцислав Грозев успокои, че цените няма да бъдат намалявани.

"Парите няма да бъдат намалени със 70% в никакъв случай. Там има обаче определено различия в обемите в сравнение с миналата година. Работни групи ще уточнят тези дни проблема", обясни той.

Лекарите ще настояват ако има различия в парите за тези заболявания тази година, те да се изразяват в повече средства, а не в по-малко.

Вероятността тази година да не се подпише рамков договор обаче остава. От съсловната организация отново подчертаха, че не искат идеята на здравния министър да влизаме в болници и в аптеки с пръстови отпечатъци да бъде регламентирана именно в този договор.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

"Просто няма да отидем да подпишем Национален рамков договор. Предложение, което даваме, е това нещо да се случи през нормативна уредба, която да е извън компетентността на Националния рамков договор", поясни д-р Грозев.

Преди дни здравният министър Петър Москов категорично заяви, че при тези обстоятелства е възможно рамков договор да не бъде подписан, но пръстов идентификатор в болници и аптеки ще има. Според министъра новата система за идентификация на пациенти ще заработи от лятото на тази година. Преговорите между лекари и каса по новия договор продължават.