Организират „Доматена революция” пред парламента
Организират „Доматена революция” пред парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Доматен протест е организиран в социалната мрежа Facebook за днес от 17.00 ч. пред парламента в подкрепа на Николай Колев-Босия.

Страницата за протеста в мрежата е озаглавена „Доматена революция”. Там призовават: „Само една Томатина ще ги оправи”. Протестиращите се заканват, че и с, и без разрешение ще се съберат пред Народното събрание в събота и ще го обстрелят с домати и всякакви други зарзавати, посочва БГНЕС.

„На 20 ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите!”, призовават още протестиращите.

Още на 19 ноември Колев споделя, че е бил предупреден от кварталния полицай. „Обърна към мен, че е изпратен да ми напише разпореждане да не предприемам никакви действия утре. От някакви институции са му се обадили да предприеме мерки да не замерям с развалени домати съответните институции”, разказа журналистът и уточни, че отказал да подпише протокола.

Николай Колев-Босия бе задържан за 24 часа в Първо районно, защото хвърли домат по сградата на Народното събрание. За протестния си акт Колев информира предварително в блога си, където е публикувал писмо до шест институции у нас - председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, ВСС и директорите на БНР и БНТ.

Там той пише: „Всички вие ръководите институции, които са пряко свързани със състоянието на страната ни за последните години. Затова и смятам, че вие сте основни виновници за ужасното състояние на страната и обществото. В страната цари корупция, престъпност, безотговорност, информационна мъгла, слугинаж, деморализация. Празните приказки и театрални пози и монолози ежедневно замъгляват съзнанието и надеждите на обществото като цяло, както и на всеки един български гражданин отделно”.