Орешарски: В около 50% от обществените поръчки в страната има нарушения
Орешарски: В около 50% от обществените поръчки в страната има нарушения / снимка: Sofia Photo Agency

Случаят в пътния фонд, с даване на поръчки на роднини, не е изключение от цялостната практика на нарушаване на Закона за обществените поръчки, каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на извънредно заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Според Орешарски съответните органи трябва да проверят до каква степен потенциалният конфликт на интереси при случая с бившия изпълнителен директор на пътния фонд Веселин Георгиев е навредил на структурата.

По думите му, докладът, подготвен по негово настояване, не е установил съществени нарушения в работата на Георгиев. Орешарски обясни, че след доклада и проверка на Министерство на финансите бившият изпълнителен директор сам е подал оставка. От създаването на Фонда до момента са изготвени 71 акта за нередности в изпълнение на Закона за обществените поръчки. Орешарски каза още, че половината от процедурите в страната са белязани с нарушения.

Депутатът от опозицията Атанас Атанасов изнесе данни за обществени поръчки на стойност 208 милиона лева, дадени през 2006 година на фирма „Инфрастрой", в която участват братя Галеви и Васил Божков. Не стана ясно обаче дали поръчките са направени след създаването на Фонда или докато структурата беше Агенция „Пътища".