/ БГНЕС
Министерският съвет определи стойностите, които служат за изчисляване на тавана на пазарните приходите на производителите на електроенергия.

АЕЦ „Козлодуй“ ще изчислява своя таван на пазарните приходи при 180 лв/ МВтч стойност на произведената електроенергия.

За производителите на електроенергия от кондензационни централи на въглища тази стойност е 350 лв., увеличена с умножената по 1.32 средномесечна цена на тон СО² емисионни квоти за МВтч, а за производителите на електроенергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или отпадъци и/или нефтопродукти и/или комбинация от тях - 350 лв. увеличена с умножената по 0.9 средномесечна цена на тон емисионни квоти СО², за един МВтч, посочиха от МС.

Производителите на електроенергия от ВЕИ без договор за компенсиране с премии ще определят своя таван на пазарните приходи при 350 лв/ МВтч стойност на произведената електроенергия.

Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, чрез които се осигурява необходимият финансов ресурс за справяне с последиците от високите цени на енергията, допълниха от правителствената пресслужба.