Оправдаха подсъдимите за козирката-убиец във Варна
Оправдаха подсъдимите за козирката-убиец във Варна / снимка: Impact Press Group, архив

Оправдателни присъди по делото за „козирката убиец”, която в началото на 2008 г. затрупа във Варна 22-годишната студентка Гергана, чуха всички обвиняеми за инцидента. Варненският окръжен съд призна за невиновни подсъдимите архитекти, инженери и проектанти за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията си. Решението на тричленния съдебен състав е било взето с 2 на 1 гласа, като заседателят Росен Русев е изразил особено мнение.

При обявяването на мотивите за оправдателните присъди съдия-докладчикът по делото Асен Попов заяви, че единственото виновно за трагедията лице вече е осъдено. Това е осмият обвиняем Татяна Николчева - управител на софийската фирма „Валда-90” ЕООД, която е била подизпълнител на строителния обект. Преди началото на процеса през 2010 г. тя се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от една година. „Там е разковничето на случилото се”, каза в съдебната зала Попов.

Държавното обвинение настояваше за условни присъди с максимален 5-годишен изпитателен срок за арх. Васка Рачева - главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев - проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов - проектант по част „Конструкции” на Технически инвестиционен проект, Живко Николов - осъществил техническия контрол по част „Конструкции”. На подсъдимата скамейка седнаха също арх. Наска Люцканова - участъков архитект при район „Одесос”, Станка Калчева - управител на „Гарант Консулт”, изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков - инженер конструктор към „Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

Адвокатът на семейството на жертвата Бранимир Балачев поиска за Кирил Видолов и Живко Николов ефективно наказание. След произнасяне на оправдателните присъди защитникът заяви, че решението на съда ще бъде обжалвано.

„След като прокуратурата не нареди всички отговорни, днес съда направи нещо, което според мен, меко казано, въобще не кореспондира със събраното по делото. Оневини всички, които стартираха ремонтите по обекта и които дадоха възможност плочата да се натовари и да падне. Останаха да отговарят тези, които са лепили плочките, което е смешно и нереално. Имаме сериозни аргументи и смятам, че ще успеем при обжалването”, каза Балачев.

Майката на Гергана прие със сълзи решението на съда. Двамата със съпруга й отказаха коментар.

22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова загина на 2 януари 2008 г.. Момичето е теглело пари от банкомат на банков офис на бул. „Осми приморски полк”, когато върху него се стоварва козирката на сградата. Тялото на загинала беше открито два дни по-късно при разчиства на отломките.

Новини от Варна