Опозицията иска по-строг контрол в борбата с корупцията
Опозицията иска по-строг контрол в борбата с корупцията / Sofia Photo Agency
Комисията за борба с корупцията в парламента да препоръчва освобождаване на висши държавни служители при основателни съмнения в корупция. Това предложи лидерът на ДСБ Иван Костов в Народното събрание.

По предложение на тъмносините депутатите обсъждат проект за решение за определяне на политическата корупция като заплаха за националната сигурност. От трибуната Иван Костов настоя за по-строги санкции в Наказателния кодекс за корумпирани лица. По думите му е нужен механизъм за административно прочистване на институциите от такива хора.

Атанас Атанасов посочи, че в България институциите, призвани да се борят с това явление, не са силни, МВР е съсипана, а прехвалената Държавна агенция за национална сигурност е един балон, който по думите му се е спукал с опита да се създаде политическа полиция, която разработва и медии.

В проекторешението се призовава правителството да възложи на органите за сигурност в тясно сътрудничество с компетентните европейски институции да предприемат енергични действия за неутрализиране на явлението. В него се настоява на всеки три месеца в Народното събрание да бъде представян доклад за напредъка в борбата с корупцията.

Представители на всички парламентарни групи в опозицията подкрепиха документа. От мнозинството все още не са се изказали по темата.