Операторът, подпалил сграда на EVN, остава в ареста
Операторът, подпалил сграда на EVN, остава в ареста / снимка: DarikNews.bg, архив
Гледат делото срещу оператора, подпалил сграда на EVN, при закрити врата
62653
Гледат делото срещу оператора, подпалил сграда на EVN, при закрити врата
  • Гледат делото срещу оператора, подпалил сграда на EVN, при закрити врата

Георги Сарай ще остане в ареста, а обвиненият за негов съучастник при палежа на сграда на ЕВН и планирането на второ подпалване - Николай ще бъде под домашен арест. Това реши след над 3-часово заседание при закрити врати Пловдивският окръжен съд. Досега Николай бе на свобода под гаранция, но бе решено, че има реална опасност да се укрие. Предвид лошото му здравословно състояние обаче той ще остане под домашен арест.

Специални разузнавателни средства са използвани при разследването срещу подсъдимия за подпалване на сграда на EVN Георги Сарай. Това стана ясно в началото на днешното заседание, в което Пловдивският окръжен съд гледа мярката за неотклонение на Георги. Така делото започна при закрити врата.

В коридорите на съда останаха около 30 души, които подкрепиха оператора. Той влезе в залата с думите „Бог да пази България!”, след което бе аплодиран от всички присъстващи.

Срещу Сарай е повдигнато и трето обвинение - за държане на 34 грама марихуана, на стойност 210 лева.

В съда на инвалидна количка влезе и Николай Славчев. Прокуратурата поиска той да остане постоянно в ареста, след като по-рано Районният съд го пусна под гаранция. Според епикризи, представени от защитата му, Николай е претърпял операция от апандисит на 14 март и все още има проблеми с придвижването.

Георги Сарай и Николай Славчев са обвинени за подпалване на сграда на EVN на бул. „6-ти септември” в Пловдив, както и планиране на палеж на друг офис на енергоразпределителното дружество. Прокуратурата разследва и двама техни съучастници - Иван Бахчеванов и Румен Шекеров, които са пуснати под гаранция съответно от 500 и 1000 лева.