Опасност в Провадия, 40-тонен камък заплашва да падне от Калето
Опасност в Провадия, 40-тонен камък заплашва да падне от Калето / снимка: DarikNews.bg, архив

Камък, тежащ около 40 тона, може да падне от калето в Провадия и да засегне живота на местни жители. За това алармира кметът на града Филчо Филев.

Камъкът виси от западния скат, а отдолу има къщи. По наклона няма растителност, която да спре евентуално падане на каменния къс, обясни Филев пред Дарик.

Кметът на Провадия разкри, че е научил за надвисналия камък преди малко повече от два месеца от заместник-началника на местното полицейско управление. За опасността са уведомени всички живущи в района с опасност, както и отговорните институции. Специалисти от Областна управа и Геозащита са извършили оглед на място. Чака се техническо решение за справяне с проблема и колко би струвало това. Възможните варианти са два - постепенно разрушаване или взривяване, като отдолу бъде изграден предпазен пояс, обясни Филев.

След премахването на каменния блок местната администрация ще поиска възстановяване на разходите от Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет.

Други новини от Варна