"Опашката" на тропическия ураган „Кърк” се очаква в рамките на днешния ден да премине и над България, прогнозира пред NOVA климатологът Симеон Матев.

"Кърк" връхлетя вчера Западна Европа, като повали дървета в Испания и Португалия и изля порои над Франция, при които загина един човек, предадоха Франс прес и Ройтерс. След това се премести към Скандинавието.

Ще се радваме ли на слънчево време през уикенда

В Португалия бяха измерени пориви на вятъра от 225 км/ч. „Това е много по-краткотрайно явление от „Милтън”, заема много по-малка площ и енергията на самата буря е по-слаба”, заяви Матев.

Бурните вълни в Средиземно море край пристанищния град Сет в Южна Франция преобърнаха три лодки, загина моряк любител, а друг е в болница в критично състояние, съобщиха властите в департамента Еро.

Опашката на урагана „Кърк“ връхлетя Западна Европа с бурни ветрове и пороен дъжд

Около 67 000 души в Южна Франция останаха без електричество, съобщи компанията доставчик на електроенергия "Енеди" (Enedis) пред АФП.

Според прогнозата на НИМХ в петъчния ден облачността у нас ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд, на места ще прегърми.

Мъдростта на поколенията: Каква зима вещае народната метеорология

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня