ОЛАФ работи по нов модел на измами с еврофондовете у нас
ОЛАФ работи по нов модел на измами с еврофондовете у нас / netinfo
Най-новият метод за измами с европари у нас, за който предупреждава ОЛАФ, е надуването на цените по проектите, съобщават от МВР.

ОЛАФ разполага с 50-100 сигнала от миналата седмица, по които предстои да се работи приоритетно. Според БГНЕС разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването.

Другите три групи от случаи на измами с еврофондовете са класическата схема на групата “Стойков-Николов” или групи, които биха могли да имат връзка с фалшификаторите, за да получат одобрение за проектите си по САПАРД. Такива измами в размер на 20 милиона евро са били предотвратени след намесата на службата. 15 от 20 сигнала, съдържащи документни измами, с които ОЛАФ разполага, вече са изпратени на българската прокуратура, съобщи Арно Хайнен – разследващ служител на ОЛАФ, който работи в България по измамите, свързани с програма САПАРД.

Хайнен се срещна с министъра на вътрешните работи Михаил Миков, за да обсъдят как да се разследват приоритетно и бързо сигналите за злоупотреби с евросредствата. Двамата се договориха да изработят каталог на делата, по които се работи в цялата страна, а ОЛАФ да окаже експертно съдействие за по-бързото изпълнение на съдебни поръчки към трети страни, тъй като сега тези срокове са между четири и шесст месеца.

Арно Хайнен препоръча да се проверят консултантските фирми, които изработват проекти за САПАРД, защото ОЛАФ е забелязала подозрителни съвпадения, като това да се одобрят три проекта в един и същи ден, на една и съща стойност, за фирми от един и същи град с идентично съдържание. “Да се опитаме да превърнем съмненията в данни и да искаме от прокуратурата да образува досъдебни производства, за да са ефективни доказателствата в съда”, препоръча за бъдещата съвместна работа министър Миков.