/ Снимка: Георги Димитров
Депутатите гласуваха намаляването на броя на членовете на Централната избирателна комисия на 15. Това стана, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс, предложени от ПГ "Има такъв народ". Текстовете бяха гласувани със 155 гласа "за", 72 - "против" и двама "въздържали се".

Гласуваният окончателен текст предвижда комисията да се състои от 15 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Падна ограничението от 35 избирателни секции в държави, които са извън ЕС

Централната избирателна комисия се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определени от президента, въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, решиха още депутатите.

Предвидено е предложенията да се обявяват на интернет страницата на президента на републиката.

При попълване състава на ЦИК бе прието да се прилага методът на най-големия остатък като партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

В хода на дискусията подкрепа за така предложените текстове от ИТН заявиха от парламентарните групи на БСП и ДПС. От ГЕРБ остро възразиха срещу начина, по който ще се избира новата ЦИК и гласуваните правомощия на президента.

Напрежение в парламента заради промените в Изборния кодекс (ВИДЕО)

Представителите на ГЕРБ поискаха да отпадне текстът, с който се отнема възможността за попълване състава на ЦИК от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент. Основен аргумент бе принадлежността на България към европейското семейство и фактът, че ЕП се избира и от българските граждани. Предложението им не бе прието, но стана причина заместник-председателят на парламента Татяна Дончева да попита защо Христо Гаджев /ГЕРБ/ прави въпросното предложението и не е ли то в полза на конкретен човек. Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ" заяви, че предложението се прави за човека Ангел Джамбазки, който шофирал пиян.

В началото на дискусията Даниел Митов попита как така, когато се дава в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще бъдат осигурени принципите на безпристрастност, прозрачност и независимост. Той предупреди, че се създава опасност следващите избори да бъдат оспорвани и тяхната легитимност да не бъде призната. Крум Зарков контрира, че и по сега действащия Изборен кодекс президентът назначава повечето от членовете на ЦИК.

Председателят на парламента и вносител на промените Ива Митева защити промените. Тя отбеляза, че и досега членовете на ЦИК са се назначавали с указ на президента, но без публични консултации и без публична процедура, каквато предлагат с промените от ИТН. Митева припомни, че заради един текст, предложен от ГЕРБ след всеки избор у нас членовете на ЦИК се увеличават с по един член. Поради това ЦИК 2014-2019 г. стигна до 23 членове. Смятам, че не е добър този подход ЦИК да се увеличава с по един член при новосформиран парламент, каза тя.

Относно премахването на възможността партии и коалиции, които имат избрани членове на Европейския парламент, да предлагат членове на ЦИК, Митева поясни, че ЦИК държи сметка за представителството в НС. Смятам, че това представителство не е реално и не е правилно, разясни тя и визира сегашният състав на ЦИК, в който влизали представители на "Реформаторския блок", "България без цензура", НФСБ, Воля и Атака.

Митева бе категорична, че президентът ще действа в условия на "обвързана компетентност" и поясни, че той не може да се меси в предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции.

Цвета Караянчева бе категорична, че от тези текстове става ясно едно, че се търси увеличаване на правомощията на президента и припомни, че той вече е обявил, че се кандидатира за следващ мандат.

Хамид Хамид подкрепи предложения модел за назначаване на ЦИК.
БТА