/ Георги Димитров
Депутатите приеха окончателно промени в Закона за здравното осигуряване. С измененията се цели регулиране на обхвата на Националния рамков договор за медицинските дейности и условията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

Националните рамкови договори вече трябва да съдържат изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в изпълнение на договори с НЗОК, които са не по-малко благоприятни от предвидените в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Договорите ще включват и методика за финансиране на медицински персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината, както и в лечебните заведения за болнична помощ. 

С промените се подобрява достъпът на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до медицинска помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни.
Никол Николова/ БТА