Огромен боен арсенал откриха в стругар
Огромен боен арсенал откриха в стругар / netinfo

Голямо количество оръжие и боеприпаси откри полицията в работилницата и в къщата на родителите на 40-годишен стругар. Полицията се натъкнала на въоръжението при разследване на взривовете в супермаркетите на „Пикадили". Засега обаче не е доказана връзка с тях на задържания мъж.

Една част от бойния арсенал е била скрита във варели с пшеница в местността „Планова". Там мъжът е имал фургон, използван за стругарска работилница. При обиска полицаите са намерили боеприпаси за дългоцевно, късоцевно и ловно оръжие, гранати и запалки за тях, огнепроводен шнур за самоделно взривно устройство, барут в насипно състояние, сигнални ракети, снаряди, пълнители и ленти за картечници. При претърсването на дома на родителите на стругаря в село Китка са открити две тротилови пресовки, капсул-детонатори, ръчна граната и материали за изработване на самоделно взривно устройство.

Притежателят на боеприпасите не е криминално проявен. На него полицията се е натъкнала, след като разследването на взривовете на „Пикадили" показало, че използваните устройства не са закупени от традиционния контингент. Самоделните бомби изпочупиха витрините на два магазина от търговската верига в кварталите „Младост" и „Владиславово" в ранните часове на 7 август.

Срещу 40-годишният стругар е образувано досъдебно производство за незаконно притежание на боеприпаси, чиято точна бройка се уточнява. Предвиденото от закона наказание е от 3 до 8 години затвор.

Други новини от Варна