Ограничават движението на камиони над 10 тона в тунел Витиня
Ограничават движението на камиони над 10 тона в тунел Витиня / Sofia Photo Agency, архив

От 1 август до 15 октомври се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона в тръбата за София на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус", съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Задължителният обходен маршрут за камионите над 10 тона в посока Варна-София е по първокласния път I-1, като отбиването на трафика е при 35-ти км на магистрала "Хемус". Включването в магистралата в посока София, пътувайки по път I-1, е при 29-ти км.

Ремонт затруднява трафика на "Хемус" при "Витиня", отклоняват колите по стария път

С пренасочване на тежкотоварните камиони се повишава безопасността на движение и се улеснява трафикът по време на ремонта на тръбата за Варна на тунел "Витиня". В района на съоръжението има голям надлъжен наклон, което затруднява придвижването на тежкотоварните автомобили, води до образуването на километрични колони, а понякога се налага и пълно спиране на движението. Обособяването на обходен маршрут за тежкотоварния трафик ще улесни придвижването в тунела, посочват от агенцията.

Ремонтните дейности на най-дългия тунел у нас (1195 м) започнаха на 27 юни и оттогава трафикът преминава двупосочно в тръбата за София.

Нова тапа на магистрала „Хемус” заради ремонт

Те включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т.н. Очаква се възстановителните дейности да приключат през декември.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 - от 215-ти км до км 209-ти, и обратно. Връзката на магистрала "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на магистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград - при 36-ти км на магистрала"Хемус".