/ / iStock/Getty Images
В Киев се очакват обилни снеговалежи, като температурите през деня и нощта ще паднат под нулата.

Милиони граждани в украинската столица и около нея ще останат без електричество и отопление. Операторът на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че производителите на електроенергия са в състояние да покрият само три четвърти от нуждите на потреблението.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че в 14 от 27-те области на Украйна и в Киев има режим на тока за "повече от 100 000" потребители във всяка от областите. "Ако потреблението се увеличи вечерта, броят на прекъсванията може да се увеличи", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. "Това още веднъж показва колко е важно сега да се пести електроенергия и да се ползва рационално".

Последната руска бомбардировка в сряда нанесе най-тежките щети досега в конфликта. Русия твърди, че не цели цивилното население. Според Кремъл ударите на Москва по енергийната инфраструктура са следствие от нежеланието на Киев да преговаря. В рядко срещан публичен спор с участието на украински лидери Зеленски в петък разкритикува кмета на Киев за това, че според него не е свършил добре работата по създаването на аварийни убежища, които да помогнат на хората без ток и топлина след руските атаки. Очаква се снегът да продължи в Киев до средата на седмицата, а температурите се очаква да останат под нулата. 
БГНЕС