Обвиняват кмета на Карлово Емил Кабаиванов в безстопанственост
Обвиняват кмета на Карлово Емил Кабаиванов в безстопанственост / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, по което е следвало на 30 юли и на 4 август тази година да бъде предявено обвинение на карловския кмет Емил Кабаиванов за извършено длъжностно престъпление.

Обвинението не е било предявено на първата дата, тъй като на същия ден призованият Емил Кабаиванов постъпил спешно в болница. При следващото призоваване отново не е било предявено обвинение, заради ново постъпване на Кабаиванов в болнично заведение.

Обвинението срещу него е свързано с извършено престъпление за периода от април 2013 г. до април 2014 г., през което време в качеството си на кмет на община Карлово е извършил действия като не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. Това впоследствие е довело до разпиляване на имущество в размер на 22 849 лева.

Според разследването се касае за извършени финансови разплащания към три лица по ОП „Околна среда 2007-2013” на Министерството на околната среда и водите. Установено е, че трите лица, които са били в близки отношения с кмета, никога не са посещавали работното си място и не са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали. Те са били назначени на работа в община Карлово.

Обвинението е квалифицирано като умишлена безстопанственост.

Следващото призоваване на карловския кмет за предявяване на обвинение е на 12 август. За това са уведомени надлежно Емил Кабаиванов и неговият защитник. Разследването е в активна фаза.