Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, националисти се събраха пред Съдебната палата
Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, националисти се събраха пред Съдебната палата / снимка: DarikNews.bg, Благоевград, архив
Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, националисти се събраха пред Съдебната палата
56973
Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, националисти се събраха пред Съдебната палата
  • Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, националисти се събраха пред Съдебната палата

Обвинените за взрива в Сандански остават в ареста, реши Апелативния съд. В края на юни самоделна бомба избухна пред офиса на партията и отне живота на 58-годишния Малин Илиев. Софийските магистрат днес отново оставиха в ареста Николай Йовев и Стоян Ставрев.

Националисти се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на обвиняемите за взрива пред офиса на „Евророма” в Сандански. Около 50 младежи се обявиха в защита на подсъдимите в началото на заседанието на Софийски апелативен съд днес. Младежите обясниха, че не са излезли на протест, а искат да окажат морална подкрепа на обвиняемите.

Според Пламен Димитров от Български национален съюз има доста нарушения при събирането на доказателствените материали по делото.

„Наистина много фрапиращи нарушения около целия процес. Не е ясно натривките от кой и кога са взимани, експертизата е извършена в една и съща стая с бомбата, т.е. лесно може да попадне материал от бомбата в пробите. Не са и предоставени на адвокатите пълните изследвания. Всичко говори за една политическа поръчка. На практика няма едно солидно доказателство. В момента отговарят на всички критерии да бъдат освободени, а да не бъдат държани в ареста, въпреки това беше отказано. По-рано в съдебната зала адвокатите на Йовев и Ставрев заявиха, че са взети натривки от задържаните, но не е посочено от къде са взети. Според експертизата те са от ръцете и дрехите на момчетата.

Защитникът на Стоян Ставрев адвокат Илиян Василев заяви, че по ръцете на клиента му не са открити взривни вещества, а само амониева селитра. Същото вещество е открито и по дрехите на другия обвиняем Николай Йовев, като адвокатът му обясни, че е помагал в лозето на родителите си. Според адвокатите прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за вината на клиентите им.