Обмислят преразглеждане на клиничните пътеки в болничната помощ
Обмислят преразглеждане на клиничните пътеки в болничната помощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обмислят преразглеждане на клиничните пътеки в болничната помощ
69106
Обмислят преразглеждане на клиничните пътеки в болничната помощ
  • Обмислят преразглеждане на клиничните пътеки в болничната помощ

Всички клинични пътеки в болничната помощ трябва да бъдат преразгледани от Министерството на здравеопазаването.

Причината е, че родните пътеки не са добре написани, не са променяни от 7 или 8 години и критериите, заложени в тях, са изключително ниски.

Мнението изрази директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, след като представи резултати от проверка, според която за последните два месеца 78% болниците в страната значително са надхвърлили обичайния си прием на пациенти, както и средномесечните си разходи.

Оказва се, че всички болници за рехабилитация у нас са качили дейността си с между 150% и 200%.

Един от изводите, които един от изводите, направен от проверката е, че масово не се спазват критериите за настаняване в болница или всеки, дошъл в лечебно заведение, е бил приет.

С повече от 1 400 000 лева е изхарчила болница „Токуда" за месеците октомври и ноември, а с по 300 000 лева повече на месец Александровска болница в столицата, изчислено спрямо същия период от миналата година.

Оказва се, че има пациенти, които за последните три месеца, са били хоспитализирани осем пъти, като например диабетик от Кюстендил, който имал болки в кръста и повишена кръвна захар.

Не става ясно дали изобщо този пациент е седял в болница, допълва д-р Тодорова.

„Когато започнахме да ги съобщаваме тези данни в касата започнаха да идват анонимни писма - личи, че са написани от колективите, с които те ни насочват къде да направим проверките, къде са празните отделения. Така че аз имам надежда - обществото като че ли започва да се събужда, и най-вече лекарите, защото не може някой да изяжда дейността на другия с химикала, трябва да има медицина все пак в България", уточни шефът на Касата.

Всичко това от друга страна, по думите на д-р Тодорова показва, че клиничните пътеки у нас са недомислени. Критериите в тях са ниски, освен това съдържат, както изключително евтини процедури, така и такива, които са много скъпи.

„Дългът на Военна болница е по-голям от този на Касата. Дефицитът на Военна болница е по-голям от този на Касата", добави тя.

Д-р Тодорова е убедена, че е напълно реално още тази година клиничните пътеки, при които се налага, да бъдат коригирани. Проверките в болници, в които са регистрирани драстични увеличения на дейността, ще продължат.

Факт е обаче, че има градове като Силистра, където нито едно лечебно заведение не е надхвърлило дейността си в сравнение със същия период през миналата година.

Друга проверка на здравните досиета и медицинската документация на 1500 пациенти у нас показва, че заболяванията, за които най-често постъпват хората за болнично лечение са на първо място тези на дихателната система, следвани от сърдечно-съдовите, болестите на ендокринната и нервната система.