НС прие предложението на кабинета за излишъка
НС прие предложението на кабинета за излишъка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлина Николова
След повече от четири часа дискусия в парламента мнозинството прие предложението на правителството за начина на разпределение на бюджетния излишък, който тази година е в размер на над 1,2 млрд. лева. Финансирани са два основни пакета - социален и инвестиционен, като повече от половината от средствата ще отидат за социални дейности. Опозицията гласува против начина на разпределение на преизпълнението в бюджета за тази година, защото смятат, че така управляващите разходват надписаната сметка на българския данъкоплатец.

Премиерът Сергей Станишев представи проекторешението за начина на разпределение на излишъка в бюджета. Той отново подчерта, че българската банкова система е стабилна и няма заплаха за депозитите на гражданите предвид световната финансова криза, но призна: „Ако стагнацията там се задълбочи, няма как да избегнем негативните въздействия, които могат да се изразят върху темповете на икономическия растеж на България", каза премиерът Станишев

Станишев декларира, че страната ни разполага с финансов ресурс при по-сериозно влияние на световната финансова криза да предприеме допълнителни мерки. Той обаче напусна залата преди началото на дискусията.

По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че с начина на разпределение на излишъка кабинетът надписва сметката на българския данъкоплатец.

„Отрасли и проекти, които не получават пари от Европа, защото тя е установила разпространени корупционни практики, в момента получават пари от излишъка. Вие замествате европейски пари, пускайки пари в тези криминализирани и корумпирани сфери", каза тъмносиният лидер Иван Костов.

Мартин Димитров от ОДС отново настоя целият излишък да отиде в Сребърния фонд.

„Това би довело до увеличение на пенсиите с 10% веднага. За всички пенсионери всеки месец. И то не за Нова година, а по принцип", каза Мартин Димитров.

От БНД също настояха излишъкът да не се харчи. Като безсмислени определи заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев предложенията на опозицията.