НС одобри промените в кабинета „Борисов”
НС одобри промените в кабинета „Борисов” / Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Борисов: Промените в правителството са по принуда
25474
Борисов: Промените в правителството са по принуда
  • Борисов: Промените в правителството са по принуда

Очаквано Народното събрание одобри персоналните промени в кабинета. Николай Младенов зае мястото на подалата оставка като министър на външните работи Румяна Желева, а Аню Ангелов вече е министър на отбраната. Рокадите бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, „Атака" и Синята коалиция. Независимите избраници от РЗС отсъстваха. БСП и ДПС бяха против. Дебатите в пленарната зала бяха изместени от темата за антикризисните мерки на правителството.

„Тези промени са по-скоро освен принудителни, и пиар ход, за да се отвлече вниманието от редица неуспехи на това правителство, започвайки от принудителната смяна на кандидата за европейски комисар", коментира и лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев.

„Уважаеми господин Станишев, от Вас очаквах по-друго изказване. Тези промени са по принуда, защото ние за разлика от Вас, аз за всичкото ви време, за което бяхте министър-председател, не чух защо сменихте вашите министри. Аз казах точно: заради това, че тя (Румяна Желева) не се представи добре и по този начин, бидейки да продължава да бъде министър на външните работи, щеше да създаде проблем на България. И ние затова, независимо от тежката загуба, която това ни причинява, в името на държавата сме го направили. Не искам да ви връщам във времето, в което казахте, че няма финансово-икономическа криза, а сега казвате, че тя се затвърждава и приемете, че съм се подвел по Вашите думи и затова не сме изготвили антикризисни мерки", отвърна министър-председателят Бойко Борисов.

Има изключително лоша комуникация между министрите и Европейската комисия, каза пък лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

„Господин Младенов, вие имате много сериозен опит в европейската интеграция. Очакваме от Вас активна роля по отношение на връщане на европейските фондове. Вие трябва да поемете и тази задача. Външно министерство и българските посолства изобилстват от хора от Държавна сигурност. Очакваме от Вас коренна промяна. Може ли да се прави европейска външна политика с хора от Държавна сигурност", заяви другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.  

НС одобри промените в кабинета Борисов
netinfo