Няма повишена опасност за националната ни сигурност
Няма повишена опасност за националната ни сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма повишена опасност за националната сигурност
61195
Няма повишена опасност за националната сигурност
  • Няма повишена опасност за националната сигурност

От ДАНС са категорични, че след вторник няма повишена опасност за националната ни сигурност. Това заяви председателят на парламентарната комисия за контрол на агенцията Камен Костадинов. Депутатите изслушаха цялото ръководството на Държавната агенция за национална сигурност по въпроси, свързани с атентата в Бургас и последиците за България след като правителството посочи „Хизбула” като автор на нападението. Въпреки острите критики на опозицията, според информацията, която службите са оповестили пред комисията, нивото на защитеност на националната ни сигурност оттук нататък няма как да бъде по-високо тъй като в момента сме постигнали максимума.

Нивото на защитеност на критичната инфраструктура и на националната сигурност е на последна фаза, а според ръководството на ДАНС няма основание да се счита, че безопасността на страната е застрашена. В тази връзка допълнителни мерки  за сигурност след проведения КСНС в началото на седмица няма да бъдат предприети. Това съобщи след заседанието на парламентарната комисия председателят и Камен Костадинов от ДПС.

„Считаме, че това, което е свършено от агенцията за тези 5-6 месеца е на достатъчно добро ниво. За нас беше важно дали след обявяването от страна на българските официални лица за принадлежност на „Хизбула”, дали това създава повишен риск за националната сигурност на България. Категорично беше становището на ДАНС, че те не считат, че след вторник има нови заплахи за националната сигурност”, заяви депутатът от ДПС.

Камен Костадинов обясни още, че засега има основателни предположения, че двамата съучастници на терориста, който се самовзриви миналото лято в Бургас, се намират на територията на Ливан. Той допълни още, че се надява, когато разследването приключи, събраните доказателства да са достатъчно годни, за да бъдат осъдени извършителите и в крайна сметка да станат ясни фактите на базата, на които българските служби посочиха връзката на атентаторите с „Хизбула”.