Няма опасност от заразата листериоза в Благоевградско
Няма опасност от заразата листериоза в Благоевградско / снимка: Sofia Photo Agency
54 проверки на детски градини ясли, здравни заведения и социални домове снабдявани с мляко "Милица", направиха инспектори от благоевградската здравна инспекция. Общо направените предписания са 105.

По думите на директорa на инспекцията д-р Лена Павлова, няма място за паника, тъй като вече са получени декларации от директорите на детски градини и ясли, че млякото е минало през термична обработка преди да бъде консумирано. Именно високата температура унищожава бактерията, причиняваща листериоза, обясни д-р Павлова.

Проверени са 14 детски градини, шест ясли, четири ОДЗ-та, три млечни кухни и социални домове на територията на Благоевградска област, които са снабдявани със заразения млечен продукт. За сега няма регистриран случай на дете или бременна жена, които да са в опасност. От инспекцията съветват всички бременни жени, консумирали мляко "Милица", да се изследват в АГ-кабинет, където ще им бъдат направени микробилогични изследвания.

Освен това от инспекцията апелират, винаги преди консумация на подобни продукти, те да бъдат подлагани на термична обработка. През последните 22 години на територията на Благоевградска област няма регистрирано такова заболяване. През изминалата година в страната има десет случая на листериоза.

Други новини от Благоевград