Няма да приватизират болници до края на годината
Няма да приватизират болници до края на годината / снимка: DarikNews

Няма да има приватизирана болница в България до края на 2009 година, каза в Смолян здравният министър д-р Евгений Желев. В плановете за приватизация обаче са части от болнични заведения, като твърде е възможно те да бъдат продадени в рамките на идните девет месеца, уточни Желев. Проектите за тях вече са в напреднал стадий, като заинтересовани страни има за отделения в София, Варна и Велико Търново. Лечебните заведения, в които държавата има 51 процента собственост от капитала, ще получат пълната сума от парите от приватизацията, подчерта заместник-министърът.

 

Желев не скри, че към момента заради кризата и спада в цените на имотите има слаба заинтересованост от страна на инвеститори. Според здравния министър приватизацията в болничния сектор е възможна, но не е задължителна и преди да се стигне до сделка трябва много внимателно да се видят предложенията и цените за продан.  

 

Желев заедно със социалния министър Емилия Масларова откриха обновената Мнгогопрофилна болница за активно лечение “Братан Шукеров” в Смолян. Двамата разгледаха новооборудваните отделения и констатираха, че Смолян е достигнал европейските стандарти по предлагани медицински услуги и градската болница вече е в челната десятка по най-добре оборудвани заведения в страната.

 

Над 4 млн. лв. са вложени в купуването на необходимата за болницата техника – кардиологично и хирургическо оборудване, апаратура за образна диагностика и други.

 

От сумата близо 1,7 млн. лв. са изразходвани за дигитални рентгени, за част от които болницата тегли кредит от 500 000 лв. Парите обаче здравният министър върна днес на шефката на болницата д-р Елена Славкова, като подарък за осъвремененото лечебно заведение.

 

Гордост на всички служители на болницата е модерният операционен блок, който след ремонта си вече е в състояние да изпълнява всички видове операционни дейности. 

 

В инвестицията, която е първата голяма за болницата след построяването й през 1975 година, са вложени пари на програма ФАР на Европейския съюз, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и собствени средства на смолянската болница.  

 

Министерската визита в Смолянско съвпадна с раждането две деца в родилното отделение. Малките Панайот и Нева са най-новите граждани на Смолян. Като подарък за щастливите родители социалното министерство ще изпрати две бебешки колички, обеща Масларова.