Няма да доплащаме в болниците
Няма да доплащаме в болниците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Да бъдат освободени от плащане на здравни вноски българите, които са работили и са се осигурявали в чужбина в периода от 2000-та до 2006 година – това реши парламентът, който прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Поправката беше внесена от депутатите от ОДС Мартин Димитров и Ваньо Шарков. Условието да не се плащат здравни вноски у нас е сънародниците ни да са отсъствали от България повече от 183 дни за една година.

Въпреки отрицателното становище на здравната комисия народните представители гласуваха законопроекта на Петър Мръцков от БСП, който предвижда да бъдат освободени от потребителски такси жените над 60 години и на мъжете над 63 години.

Изненадващо депутатите приеха и друго предложение на опозицията, което не беше подкрепено от здравната комисия в Народното събрание. То предвижда държавата да осигурява децата до 18 години вече с пълен размер на здравната вноска от 6 процента, а не както досега с 0,5 на сто от осигурителния доход.

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски напомни в кулоарите на парламента за намерението на правителството вноската за децата да стане 3 процента. Има решение на Министерския съвет отпреди повече от месец, според което вноската за здравното осигуряване на децата се променя от 0,5 на 3 процента, каза Гайдарски. Той обясни, че ако вноската стане 3 на сто, сумата от бюджета за това перо ще нарасне шест пъти и от 20 млн. лева ще стане 120 млн. лева.

Министър Гайдарски отказа да коментира дали би се отворила дупка в бюджета за догодина, ако здравната вноска за децата стане 6 на сто, както реши парламентът на първо четене, вместо планираните в момента 3 процента. „Ако парламентът приеме и на второ четене вноската да стане 6 на сто, това означава, че тя става закон – законът не се обсъжда, а се изпълнява”, заяви Радослав Гайдарски.

Българските пациенти няма да доплащат за лечение в болниците, реши парламентът. Депутатите отхвърлиха предложените от Атанас Щерев от НДСВ промени в Закона за здравното осигуряване, въпреки призива му да се узакони нещо, което съществува в българското здравеопазване.

По повод опасенията, че са възможни протести на здравни работници заради ниските заплати министър Радослав Гайдарски подчерта, че за разлика от учителите по-голяма част от здравните работници – лекари и сестри, работят по Търговския закон и колкото повече пари изкарат, толкова по-високи могат да бъдат възнагражденията им.

Министърът призна, че има проблем със заплатите на онази категория здравни работници, които са изцяло на държавна издръжка - като психиатричните заведения и спешните центрове. Там заплатите са действително по-ниски - имаме го предвид и най-вероятно следващата година ще опитаме да ги увеличим с още около 20 на сто, каза здравният министър, който припомни, че тази годината парите на медицинските сестри са увеличени общо с 30 на сто.