/ ThinkStock/Getty Images
Глоба от 1000 лева и отнемане за три месеца на книжката ще се налага на шофьор, който кара в аварийната лента на магистрала. Това реши парламентът, след като прие окончателно промените в Закона за движение по пътищата. Досега нямаше изрично записана глоба за каране в аварийната лента.

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента
 
След като наскоро беше въведена същата глоба от 1000 лева за каране в насрещното по магистралата, сега същата ще важи и за шофиране в аварийната лента.
 
Депутатите приеха и шофьорска книжка вече да се придобива след завършен десети клас, а не както досега – осми. Освен това беше решено да има по-строги санкции за нарушенията в Синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време, което е 19:00 ч., автомобилът може да бъде вдигнат.

Шофьори плащат солени банкови такси заедно с глобите за нарушения
 
От БСП имаха предложение, което обаче скара Георги Свиленски от Левицата и  Димитър Лазаров от ГЕРБ и в крайна сметка не беше прието.
 
„Когато ви бъде сложена скоба на автомобила заради неплатена такса за паркиране или просрочено време за паркиране, да имате възможност когато дойде служителят на службата по контрол, да имате две опции - или да си заплатите на място, ако имате пари, и колата да бъде освободена веднага, или да ви бъде съставен акт, ако нямате пари в себе си и автомобилът да бъде освободен“, каза Георги Свиленски.
 
„Нарушенията се правят съзнателно, а от там нататък е въпросът с плащането. Неуместни са примери как ще се плати, нормално е всеки, който върши нарушение, да си прави сметката как ще плаща, а ако няма пари в брой, има дебитни карти“, допълни от своя страна Димитър Лазаров.

За шест месеца са засечени 142 случая на шофиране в аварийната лента на магистралите
 
Новите правила налагат шофьорите да правят път на всички превозни средства на градския транспорт.
 
В същото време водачите на автобуси и тролеи пък няма да бъдат санкционирани за каране по линиите.

Освен това депутатите решиха водач да бъде санкциониран дори само, ако в кръвта му бъдат открити следи от наркотици.