На фона на препълнените COVID отделения в болниците се появиха добри новини - не един, а два вида хапчета, които съвсем скоро могат да влязат в битка със заразата, посочва NOVA.

Великобритания вече одобри за употреба таблетката молнупиравир на „Мерк”.

Светлина в тунела: Наши лекари тестват лекарство за COVID-19

„Всъщност първоначалната идея е била да създадат препарат срещу един съвсем друг вирус. Това е вирусът на енцефалит при конете. Хората, които създават тази молекула, я използват при грип и други РНК вируси и в крайна сметка става ясно, че е активна и срещу коронавируси”, обясни проф. Радостина Александрова. 

Клиничните проучвания на хапчето показват, че намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт, като възпрепятства разпространението на вируса в организма.

Хапчето е одобрено за употреба при хора, които имат лек до умерен COVID и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване.

В търсене на лекарство срещу COVID-19: Учени твърдят, че са открили комбинация от препарати, ефективна срещу вируса

Eвропейската агенция по лекарствата посочи, че ще се опита да ускори прегледа, който стартира относно това дали да даде зелена светлина за употребата на лекарството в Европейския съюз.

Здравният министър заяви, че веднага след като то бъде разрешено за използване, ще бъде внесено и у нас.

Междувременно само преди броени часове от „Пфайзер" съобщиха, че изпитването на експерименталното антивирусно лекарство е спряно предсрочно. Причината – доказано е, че лекарството намалява шансовете за хоспитализация с 89% при възрастните, изложени на риск от тежко заболяване.