Растението черен кимион (Nigella sativa), което се среща в Северна Африка и Западна Азия, може да се използва в бъдеще като ново лекарство срещу COVID-19, сочи проучване на австралийски учени, цитирано от изданието "Медикъл Експрес".

Според изследователите от Технологичния университет на Сидни тимохинонът - активната съставка в черния кимион - може да се свърже с шиповидния протеин на новия коронавирус и да предотврати белодробна инфекция.

Учените твърдят, че той може също да блокира цитокиновата буря, която се развива от тежко болни пациенти, настанени в болница с COVID-19.

Доказано е, че тимохинонът предотвратява отделянето на предизвикващите възпаления химикали като интерлевкини. По този начин активната съставка в черния кимион може потенциално да участва в лечението на астма или екземи, на артрит, включително ревматоиден и остеоартрит, дори и на множествена склероза.

Черен кимион - билката, за която пише и в Библията, и в Корана (ВИДЕО)

Черният кимион има положително въздействие при лечението на високо кръвно налягане, холестерол и диабет. Като противовъзпалително средство растението помага на страдащите от алергичен ринит и синузит, както и от епилепсия при децата.

Растението също така е доказано ефективно в лабораторна среда за унищожаване на бактерии като златист стафилокок, които могат да причинят множество от леки до тежки инфекции, ако проникнат в кожата.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Клиникъл енд експериментъл фармаколъджи енд физиолъджи".
БТА