/ iStock/Getty Images
„Имаме много пациенти с хепатит, които са на постоянна терапия. Тоест на всеки 6 месеца те трябва да са в клиника. Има научни данни, че някои от лекарствата за хепатит B и C до известна степен засилват защитата от инфекция с коронавирус". Това заяви проф. д-р Красимир Антонов, началник на отделение към клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в ефира на Неделята на NOVA".

Той коментира и случая със затворените клиники в болницата заради заразени с COVID-19.  „В отделението ни по гастереонтелогия бяха инфектирани преди две или три седмици пациенти и медици. Единият пациент преди да влезе в клиниката беше приет в нашата онкология. Идвайки при нас, за да уточним неговата тежка чернодробна болест, се оказа, че той е заразен с коронавирус. Установихме го, когато се направиха първите PCR тестове. Тогава се оказа, че имаме 12 инфектирани медицински лица и четирима пациенти. Един от пациентите е имал контакт с онкоболния“, разказа Антонов.

„В Александровска болница всеки пациент, който приемаме, се изследва за COVID-19 и му правим томография на белия дроб. Правим го, за да не се допуска вирусът да влезе в клиниките", каза проф. Емил Паскалев, началник на клиниката по неврология и трансплантология в Александровска болница.
nova.bg