Неуспехът на Борисов с корупцията топи преднината на ГЕРБ
Неуспехът на Борисов с корупцията топи преднината на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България преодолява дълговата криза в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавен растеж, който държи жизнения стандарт на едно от най-ниските нива в Европейския съюз, пише Ройтерс в анализ за политическите рискове в България.

Строгите мерки за икономии и неуспехът на правителството да се справи ефективно с ширещата се корупция намалиха преднината на дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов спрямо социалистическата опозиция преди изборите, насрочени за юни. Ройтерс посочва следните основни политически рискове за България:

Подкрепата за правителството

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намаля заради неуспеха в преодоляването на високата безработица, ниските доходи и корупцията, но неговата управляваща партия остава водеща политическа сила. Провалът в номинирането на кандидат за Конституционния съд с безупречна репутация също накърни доверието в ангажимента на правителството към съдебните реформи.

Колебанията относно изграждането на нова ядрена централа не помогнаха за увеличаването на популярността на ГЕРБ. План за АЕЦ „Белене”, смятана за начин за облекчаване на зависимостта на България от руската енергетика, беше отхвърлен през март. Сега той ще бъде подложен на референдум. Неотдавнашно проучване показа, че нито ГЕРБ, нито социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство през юни, а пет партии вероятно ще получат представителство в парламента.

Какво да се наблюдава: Дали слабата икономика и лошата реклама около Белене ще намалят рейтингите на Борисов и ще го тласнат към популистки мерки като увеличаване на държавните разходи? Политическото напрежение е малко вероятно да доведе до предсрочни избори, но може да увеличи лихвите по заемите за страната.

Слаба икономика

Прогнозите са растежът да бъде около 1% тази година спрямо 6-7% преди икономическата криза през 2009 г. Жизненият стандарт остава далеч под този на останалите държави членки на ЕС. Правителството успя да задържи дефицита си на едно от най-ниските нива в съюза - 1,3% от БВП, и сега може да увеличи пенсиите след тригодишно замразяване.

Какво да се наблюдава: В година на избори дали правителството ще може да се въздържи от разточително харчене, което може да увеличи фискалния дефицит и рисковете за обвързаната с еврото валута?

Неуспехът на Борисов с корупцията топи преднината на ГЕРБ
netinfo

Корупция и организирана престъпност

Корупцията и организираната престъпност все още са проблем в България 20 години след края на комунистическото управление, като отблъскват инвеститорите, пречат на растежа и бавят влизането на страната в Шенгенското безвизово пространство.

Какво да се наблюдава: Дали правителството ще успее да осъди високопоставен държавен служител? Това може да не предизвика промени на пазарите в краткосрочен план, но би било знак, че се улеснява правенето на бизнес в България. (БГНЕС)