Не можем да взимаме книжка без основно образование
Не можем да взимаме книжка без основно образование / netinfo
Предложението на Ремзи Осман от ДПС да може да се получава шофьорска книжка и от кандидати без завършен 8 клас беше отхвърлено от Транспортната комисия.

Депутатите от ДПС защитиха тезата, че изискването в Закона за движение по пътищата да се получава книжка само след завършен осми клас е дискриминационно и отсъства от законодателството на останалите държави в Европейския съюз. По думите на вносителя Ремзи Осман фактът, че имаш по-висок образователен ценз не значи, че си по-добър водач на моторно превозно средство.

Контрааргументите на колегите му от транспортната комисия обаче бяха, че не може човек, който не е поел отговорността през себе си и обществото да завърши поне основно образование, да бъде отговорен и за живота на останалите хора по пътищата.

По предложение на председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев всички нейни членове ще се подпишат между първо и второ четене под нов законопроект за промени в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за пияни шофьори и за отнемане на МПС в полза на държавата. „За мое голямо разочарование текстовете, подкрепени и от МВР, бяха отхвърлени от правната комисия”, заяви Йордан Мирчев.

Той допълни, че случващото се по българските пътища включително и днешната голяма катастрофа с една жертва и 18 ранени, трябва да тежи на съвестта на депутатите от правната комисия, изказали се срещу по-сериозни наказания за шофьорите нарушители.