Не е работа на синдикатите да искат свикване на ВНС, смята проф. Близнашки
Не е работа на синдикатите да искат свикване на ВНС, смята проф. Близнашки / снимка: БГНЕС, архив
Не е работа на синдикатите да искат свикване на ВНС, смята проф. Близнашки
65301
Не е работа на синдикатите да искат свикване на ВНС, смята проф. Близнашки
  • Не е работа на синдикатите да искат свикване на ВНС, смята проф. Близнашки

Не е работа на синдикатите да искат свикването на Велико Народно събрание - протестиращите не издигат лозунги за това, нито искания за нова Конституция. Това коментира в интервю за Дарик специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки - ден, след като от КТ „Подкрепа” настояха за свикването на ВНС. Според бившия депутат част от тези, които настояват за подобен ход искали въвеждането на президентска република в България.

Проф. Близнашки посочи и опасността при дебатите за нов основен закон да се поставят под съмнения основите на националната държава, заложени в родната Конституция.

„Хората имат едно много ясно искане и то е за прекратяване на пълномощията на действащото правителство. Що се отнася до профсъюзите, аз смятам, че те твърде дълго мълчаха. Те трябва да се изправят в защита на икономическите и социалните права на техните членове. Това е тяхната основна функция, а не да влизат в задкулисни игри с олигархията. Защото върви една вълна за премахването на редица социални права. Ако се свика Велико Народно събрание натискът от страна на десницата ще бъде именно в тази посока - ограничаване или премахване на редица социални права, които са заложени в демократичната Конституция на България от 1991 г.”, заяви той.

Зад исканията за ВНС се криели желания за президентски режим

„Конституцията предвижда парламентарна демокрация. Тези, които издигат лозунга за Велико Народно събрание, всъщност искат нещо друго и то е довеждането на президентски режим в България”, уточни още професорът. По думите му подобен ход с промяна на вида на управлението в страната освен, че ще доведе до пренареждане на институциите и ролята им, зададена по Конституция, ще се стигне и до принизяване на ролята на парламента, на политическите партии и на общественото мнение.

„Или казано с една дума - крайната цел е затваряне на публичното пространство”, посочи още специалистът по конституционно право, отбелязвайки, че целта на протестите е тъкмо обратната. Все пак парламентът отразява и попива обществените нагласи и настроения, отбеляза още проф. Георги Близнашки.

Освен това той напомни, че ако се стигне до свикването на ВНС ще се наложи да се разрушат основите на националната държава, заложени в Конституцията преди повече от 20 години. „Все пак ние имаме една еднонационална държава, имаме официален език - българският, имаме една забрана за създаването на партии на етническа основа - там ще станат пробивите веднага”, предупреди проф. Близнашки.

Предсрочен вот през есента ще снеме напрежението в обществото

Предсрочни избори през септември или октомври ще снемат напрежението в обществото, коментира още пред бившият депутат от левицата проф. Георги Близнашки. Той е сред редовните участници в протестите в София през последните седмици.

Според него каквото и да се случи на нови избори съотношението на силите в следващия парламент няма да бъде същото, особено ако половината от депутатите бъдат избирани мажоритарно. БСП се превърна в обичайна партия на олигархията и властта, а не на идеите, каза още Близнашки.

Той подчерта, че се е опитал да предупреди колегите си още преди години, че БСП не трябва да се връща във властта в същия си вид така, както е паднала от власт през 2009 г. „Всъщност на власт се връщат абсолютно същите лица”, коментира бившият депутат.

Новото ляво ще излезе също от тези протести, не само новото дясно

Според него БСП е проспала четирите години в опозиция. „Тя се мотивираше от едно огромно желание на лидера си да вземе реванш срещу ГЕРБ и Бойко Борисов персонално - една свръхамбиция, която подмени необходимостта от това да се очертае една реална ляво-центристка алтернатива на дясното управление на ГЕРБ. И сега се вижда цялата безпомощност на правителството на Пламен Орешарски”, посочи още проф. Близнашки.

По думите му някои анализатори са побързали да обявят, че е катастрофирала политическата система. „Нищо подобно - катастрофира проектът Сергей Станишев. В ляво трябва да се търсят принципно нови решения”, допълни той.

Новото ляво също ще излезе от тези протести, не само новото дясно, но за мен е по-важно да узреят тези тенденции, коментира още Георги Близнашки.

Изборите били техническото средство, но по-важното според него било олигархията да получи урок и да бъде сложена на мястото й. „Тя не трябва да се бърка в политиката - нека тези хора да си гледат бизнеса както се казва”, заключи бившият депутат по темата.