НДСВ поиска образователен ценз при гласуване
НДСВ поиска образователен ценз при гласуване / снимка: DarikNews.bg, архив
НДСВ поиска образователен ценз при гласуване
73047
НДСВ поиска образователен ценз при гласуване
  • НДСВ поиска образователен ценз при гласуване

Към дебатите за задължителното гласуване, НДСВ отново поискаха и въвеждане на образователен ценз.

Освен това движението предложи санкции за гражданите, които отказват да участват в избори - да не могат да кандидатстват на изборни длъжности като общински съветници, кметове или депутати, както и да не могат да бъдат назначавани в държавната администрация.

От партията припомниха, че те са първите автори на идеята за задължителен вот и съобщиха, че са консултирали по темата и ГЕРБ, и БСП. Лидерът на формацията Антония Първанова поиска незабавни избори и обвини бившите коалиционни партньори на НДСВ - БСП и ДПС „в брак по сметка".

„Когато ти не си отговорен при провеждането на избори, какво основание имаш да искаш да бъдеш избиран за същите тези структури, за които ти не искаш да гласуваш? Следващото е, когато не си гласувал - тук вече не се налага промяна в Конституцията, три поредни пъти примерно, да нямаш право да заемаш държавна служба, защото ти очевидно не си гражданин, който е отговорен към управлението на страната", коментира Първанова.

По думите й България има история при въвеждането на образователния ценз:

„Знаем много добре, че тази форма има подкрепа в обществото, но в същото време съдържа дискриминационен елемент. Това обаче не пречи да се обсъжда защо е достатъчно необходимо условие да имаш определен образователен ценз за шофьорска книжка, но когато трябва да избираш управлението на държавата, да не се налага да имаш някакво ниво на образованост и най-малкото - дори на грамотност. Как може някой да ни убеди, че хора които са тотално неграмотни, при нарастване на неграмотността в България, могат да направят своя грамотен избор и най-малкото - да прочетат изборната бюлетина".

Помолена да коментира идеята на „България без цензура" - да се свика референдум за връщане на монархията, Антония Първанов покани Николай Бареков да подаде документи за членство в НДСВ.