НДСВ обсъжда освобождаване на Цонко Киров
НДСВ обсъжда освобождаване на Цонко Киров / снимка: Sofia Photo Agency
На заседание на политическия съвет на НДСВ следващата седмица жълтите ще обсъдят дали да освободят временно своя представител в политическото ръководство на МВР – заместник-министър Цонко Киров като политически знак за адекватно поведение при скандал от мащабите на този. Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет на НДСВ по правосъдие и вътрешен ред.

От НДСВ обясниха, че това би бил политически жест, тъй като Цонко Киров иначе нямал общо със случващото се в МВР. Това е по-конструктивният подход, заяви говорителят на жълтите Станимир Илчев.

Подкрепяме действията на премиера и готовността да бъде потърсена отговорност от министъра, ако при проверките се установят достатъчно факти, които го уличават, каза още Илчев.

На призива на премиера Сергей Станишев за солидарност от коалиционните партньори на базата на факти, говорителят на НДСВ Станимир Илчев каза, че в доклада, независимо от неокончателния вид, се съдържат доста факти, които показват, че в някои от случаите Румен Петков е действал в разрез с обществените представи за работата на министър на вътрешните работи.

Илчев увери, че вътрешната комисия ще бъде готова с доклада си до петък.

ДПС не е обсъждало да изтегли заместник-вътрешния си министър Раиф Мустафа заради скандалите в МВР. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Нихат Кабил, след заседание на парламентарната група на партията. Той добави, че депутатите не са разисквали случващото се във вътрешното министерство. По думите му тези въпроси ще бъдат обсъдени от ръководството на тройната коалиция.

Кабил е представил пред депутатите от ДПС програмата за развитие на селските райони.