/ БГНЕС
Много пострадали от пиратки в Пирогов
100150
Много пострадали от пиратки в Пирогов
  • Много пострадали от пиратки в Пирогов
16-годишно момче е с ампутиран пръст, след като пиратка е гръмнала в ръката му в София. Пострадалият е откаран в „Пирогов“ и е преминал през двучасова операция. Само през изминалото денонощие повикванията до Спешна помощ са 198, а пациентите преминали през спешния кабинет на „Пирогов” са близо 600. Броят на прегледаните хора в болницата през новогодишната нощ се е увеличил в сравнение с предни години, но пък значителен спад се бележи при пациентите приети в Токсикология.
 
През новогодишната нощ най-натоварен в „Пирогов“ е бил травматологичният кабинет. В отделението за лечение са приети четирима души. Сред тях най-сериозно пострадало е 16-годишно момче, което е загубило пръста си, след като пиратка е гръмнала в ръката му. В сравнение с предни години обаче броят на приетите в Токсикология е по-малък. За лечение са оставени двама пълнолетни мъже и две непълнолетни момичета. Въпреки че тежките случаи са намалели обаче, говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска разказа пред Дарик, че повече от половината от подадените им сигнали са за хора прекалили с алкохола. Четирима души пък са пострадали при побой в квартал „Христо Ботев”. Двама от тях са откарани в столичната болница ИСУЛ, а на останалите медиците оказали съдействие на място. През изминалото денонощие на телефон 112 обаче не липсвали и фалшиви сигнали.
 
„В едно село около Своге са се обадили, че гори къща, че вътре има хора. Две линейки сме изпратили веднага и се оказало, че нито къщата гори, нито има хора, които се нуждаят от помощ. Просто някой е решил да си направи шега с нас. Не е добре да се правят тези шеги, защото те могат да костват човешки животи. Всеки, който решава да посегне към телефона и да се изгаври с екипите на Спешна помощ или просто да провери как работи системата, трябва да знае, че на неговата съвест може да легне човешки живот“, посочи говорителят на Спешна помощ.
 
Сунгарска разказа, че фалшивите сигнали не са изключение, а честа практика. Не били малко случаите, в които в обаждане на 112 човек съобщава, че не може да диша и да си поеме въздух. Пристигнали на място медици, пък, установяват, че нуждаещият се от Спешна помощ е със запушен нос и просто трябва да диша през устата:
 
Жена, която се представя за журналист, вика екип на Спешна помощ, защото е вдигнала 37.2 градуса температура. Многократно се е обаждала, многократно й е обяснено, че това не е спешно състояние, но тя е продължила, заплашвала е нашите диспечери. В крайна сметка, защото е новогодишна нощ, изпратили сме екип, който се е освободил. А когато екипът отишъл при нея, се оказало, че има 36.8 градуса“.
 
Сунгарска сподели, че фалшивите сигнали, както и викането на Спешна помощ за хрема, запушен нос или лека температура биха могли да застрашат живота на наистина нуждаещи се от лекарска помощ хора.