Настаняват 150 ромски семейства в Овча Купел?
Настаняват 150 ромски семейства в Овча Купел? / netinfo

Около 150 ромски семейства ще бъдат настанени в комплекс за временно настаняване в квартал „Овча купел” за не повече от година. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков, който гостува в предаването „Дарик кафе”.

„Теренът всъщност не е в рамките на комплекс „Овча Купел”. Ако погледнете картата на административното райониране на София, ще видите, че границата между район „Красна поляна” и район „Овча Купел” е странно чупеща се през квартал „Факултета”, всъщност извън – терен, който е граничен на квартал „Факултета”. На този терен повече от година и половина се строят вили, които пълзят към комплекс „Овча купел”, каза още архитект Диков.

Той допълни, че едно от техните намерения е дисциплиниране на застрояването в тази зона: „Това хаотично застрояване, което не е само там, знаете, че на няколко места в София има такова, да може да се спре.

„Категорично съм против построяването на ромска махала в квартал „Овча Купел” в София. Това ще създаде етническо напрежение, каза от своя страна кметът на община Овча Купел инж. Пламен Йорданов:

Заставам зад жителите на „Овча Купел”. Това ще създаде един опасен конфликт между българите и ромите. Кравите в „Овча Купел” ще пречат много по-малко, отколкото един цигански квартал там. Нали разбирате, само след половин година какво ще бъде там.

Не обиждате ли по този начин ромското население в България?

Нямам нищо против ромите. Те трябва постепенно да се култивират, да придобият нормалните битови навици на граждани, но докато не стане това, те не може да живеят измежду гражданите, защото останалите хора ще страдат от тяхната липса на елементарни битови навици. Едно такова ромско селище е 10 пъти по-опасно в близост до жилищни квартали, отколкото едно сметище. Хората в комплекса ще започнат да си продават на безценица апартаментите, всички врати и мазета ще бъдат разбити, опоскани. Това ще бъде едно нашествие.