Настанените в Дома за възрастни с увреждания в Батак гладуват
Настанените в Дома за възрастни с увреждания в Батак гладуват / снимка: Дарик - Пловдив

Настанените в Дома за възрастни с увреждания в Батак се хранят за 1,73 лева на ден. Месо в дневния порцион липсва, а плодовете са рядкост. Това е констатацията на комисията, която направи внезапна проверка на социалното заведение, след като шокиращ клип за живота на хората бешие разпространен в интернет.

От комисията към Агенцията за социално подпомагане са категорични, че качеството на предлаганите социални услуги е ниско и липсва добра организация на работата. В хода на проверката са установени формални протоколи, липса на график за посещенията на психиатър при болните мъже, както и липса на задължителна имунизация на настанените в дома и на персонала.

Констатирани са 5 случая на заболявания от туберкулоза, единият от които е бил с летален край, както и липса на прегледи за настоящата година от личен лекар и лекар-специалист при голям процент от настанените в социалното заведение.

Проверяващите са установили, че от общата субсидия в размер на 264 хил. лева, средствата, предвидени за храна, са само 24 000 лв.

Актове за административни нарушения са съставени на директора на дома Дора Пъпанова и старшата медицинска сестра Гинка Пенчева.

По сигнал на комисията се очаква в Дома в Батак да бъде назначена проверка от Министерството на здравеопазването.

Други новини от Пловдив